maanantai 3. kesäkuuta 2013

Käsityöntaitaja Ritva, osa 4

Käsityöntaitaja-sarja jatkuu. Tällä kertaa tapaamme Ritvan, yhden Puoti Poikettavan ja Läyliäisten Käsityöntaitajat ry:n perustajajäsenistä.

 
Ritva (s. 1937) on ahkera sisustaja ja kauniin luoja. Kuvassa hän istahti kauniiseen huvimajaan. Pöydällä majakka ehkä symbolisoi merta. "Merimiehen muija" olin, sanoo Ritva lastensa isää kuvaillen.
 
Ritva kertoo, että 10 oli käsitöissä, mutta hän ei silti pidä itseään erityisesti käsityöihmisenä. Näppärä hän silti käsistään on, sillä lasten vaatteet lähes kaikki oli hänen käsialaa kaiken muun lisäksi. Lapset hän halusi pukea kauniisti ja siihen aikaan ei kaikkea saanut kaupasta, jolloin omaa mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä oli käytettävä.
 
 
 
Kekseliäisyyttä Ritvalla onkin vaikka kuinka paljon. Ritvan kaunis koti on täynnä mitä upeimpia yksityiskohtia ja esineitä, joilla monilla on tarina kerrottavana. Myös Ritvan kodin pihalla kasvava valtaisa tammi on mummunsa istuttama pienestä taimesta. Puutarhan kruunu, joka levittää oksansa kuin suojellakseen pihalla liikkuvaa. Puun runkoon on ilmestynyt selkeästi nallen kasvot:
 
 
Ritva on myös antiikin ja vanhojen esineiden kerääjä ja harrastaja. Vaja on täynnä mitä ihanampia esineitä, aarteita samoin kuin koti ja huvimajakin. Koti on persoonallinen ja kodikas. Vanhat esineet istuvat hienosti vanhan talon henkeen.
 
 
 
 
 
Pääkohteensa käsitöissä oman kertomansa mukaan ovat isokokoiset nuket.
 
 
Hiiripariskunnat istuvat sohvalla tarkkaillen olohuoneen tapahtumia. Samoin myös mieheksi näin kesällä muuttunut joulutonttu, joka jouluisin on jälleen tontun työssä.
 
 
Enkelinukkeja, keinussa istuvia nukkeja, tonttuja on syntynyt monia. Kotiin ei kovin montaa ole jäänytkään. Satuhahmot ovat olleet pääosassa nukkien teossakin.
 
Ritva on toiminut aktiivisena kylätoimikunnassa ja Martoissa. Marttojen hallituksessakin n. 10 vuotta. Puodissa hän on taitava somistaja, vaikka ei enää muuten toimi toiminnassa mukana. Musiikki on yksi rakkaista harrastuksista, ja vanhojen tavaroiden tuunaaminen, kuten myös sisustaminen.
 
 
Suuret kiitokset Ritvalle oli kiva tavata kauniissa kodissasi!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti