keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Käsityöntaitaja Ritva N, osa 5

Ritva on sarjamme viides käsityöntaitaja.

Ritva on syntynyt v. 1940. Hänkin sai jo lapsena käsityöntekemisen halun ja Ritva kertookin, kuinka mummulassa opetteli mummun puilla kutomaan.


Kutomisinnostus oli niin suuri, että Ritva jatkoi Tuusulan kansanopiston sisäoppilaitoksessa kudontaa, ompelua ja kotitaloutta. Opetukseen kuului mm. kudonnan tekniikan opettelu, kangaspuiden hallintaa ja kudonnan suunnittelua.

Hänella on nytkin kaksissa puissa loimet odottamassa inspiraatiota.

 
Yllä kuvassa Ritvan suuri pellavaliina. Ihastuttavaa kudontaa. Ritva kertoo, että tässä työssä oli n. 1600 niisiä! Ja kun työ tehdään kolmasti: luonti, niisiminen, kaiteeseen laitto, joutuu kutoja kolmeen kertaan käymään läpi kaikki 1600 rullalangan ohutta lankaa. Tämän haastattelun tekijä on aivan ihmeissään työtuntien määrästä ennen kuin tämä kaunis liina on valmis.
 
 
Kauniita poppanoita on myös Ritva kutonut lukuisia. Värit ovat kauniita ja malli ihanan perinteinen.
 
Ritvalla on kaksi poikaa. Ja Ritva kertoo, kuin toinen heistä oli avioitumassa ja oli valistanut tulevaa rouvaansa, että meidän ei sitten tarvitse hankkia pyyhkeita, ei mattoja, ei  liinoja, äiti kyllä tekee. Eli tässä liitossa poika toikin kapiot tullessaan. Kyllä Ritvalta sujuukin kaikki kudonta.
 
 
Yllä sängynpeitto.
 
Ritva on ollut maalaistalon emäntä ja hoitanut karjan, tilalla viljeltiin myös perunaa, hoiti lapset ja teki valtaisan määrän käsitöitä, hoiti huushollin. Kutoi lapsille villatakit, puserot, sukat, ja tumput. Vieläkin hän kutoo sukkia mm. lapsenlapsilleen, joita on neljä.
 
 
Kassi tehty itse kutomasta videonauhakankaasta. Ja koristeena poppanoistakin tuttu Ritvan kuvio.

Ritva kertoo, että lapsenlapsista 4 vuotias Asta on jo kokeillut kangaspuilla istumista ja Asta sanoi "kumauttavansa" kun matki Ritvan kutomista. Siitä se innostus varmasti alkaa!


Kuvassa aivan ihanan pumpulinpehmeitä villashaaleja.

Ritva on tehnyt myös nypläystä. Hän nypläsi mm. miniälleen morsiuskruunun ja tietysti perinteisiä liinoja, pitsejä on tullut tehtyä.

Kovasti Ritva korostaa, että käsillä tekeminen on hänen juttunsa. Siihen kuuluu myös erinomainen ruoanlaittotaito. Hän leipoo leivät, pullat, kakut, tekee herkullisia ruokia.
Kaiken tämän henkeäsalpaajan energisyyden lisäksi hän on aktiivinen mm. Eläkkeensaajat ry:ssä ja osallistuu esim. ohjelman suunnitteluun.

Haastattelun lopuksi, ei voi kun hämmästellä miten ihminen ehtii kaiken tehdä. Tähän Ritva lisää, että kyllähän sitä tekisi vaikka mitä, mutta tuo huono vointi ei oikein salli kaikkea mitä haluaisi!

SUURKIITOS Ritvalle ja tapaamisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti