sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Käsityöntaitaja SIRPA, no. 11

Esittelen tällä kertaa yhdistyksemme ja Puoti Poikettavan yhden perustajajäsenistä:  Sirpan.

Sirpa (s. 1956) on saanut käsityöintonsa jo lapsena. Kotona äiti ja isoäiti olivat taitavia käsityöntekijöitä ja sieltä lähti vähitellen into tekemiseen myös Sirpalla. Kansakoulussa ensimmäisiä töitä oli aikoinaan sipulipussin virkkaus. Niin Sirpallakin. Tosin pussista tuli melkoinen mytty, minkä Sirpan äiti sitten virkkasi valmiiksi, kertoo Sirpa nauraen.


Into oli niin suuri, että jo kolmannella luokalla  Sirpa kutoi sukkia ja ehkä noin kymmen vuotiaana valmistui ensimmäinen villapuserokin.

Koulutusta Sirpa sai vaateompelussa. Ja hän kertookin ommelleenssa kaikki vaatteensa itse jo teini-ikäisenä. Vaatteita tuli sitten tehtyä omille kahdelle pojalleen ulkoilutakkeja myöten.


70-luvulla oli suurta muotia virkata sängynpeittoja. Sellaisen teki myös Sirpa, ja koska piti virkkauksesta, syntyi pitsi poikineen. Hän sanoo, että metreittäin.

Sirpa on tunnettu myös upeista tontuistaan (kuvat yllä).  Oppia hän on saanut mm. kahdelta tunneltulta nukketaiteilijalta.Tontut hän valmistaa pienintäkin yksityiskohtaa myöten itse. Ison hiippalakin Sirpa huovuttaa jokaiselle omansa. Tontuilla on myös nimi ja jokainen on oma persoonansa.  Tonttuja on matkannut maailmalle moneen maahan ja  lahjoiksi monille.
Kysyin, oletko laskenut montako tonttua olet valmistanut. Monia.


Sirpa on hyvin monipuolinen taitaja. Hän kertookin, että tykkää kovin tehdä erilaisia töitä ja kokeilla eri materiaaleja. Useilla kansalaisopiston kursseilla on tullut opeteltua tiffanya, keramiikkaa, kudontaa, kirjansidontaa, nallen tekoa jne. 

Viimeisimpiä aluevaltauksia on tuossa ylempänä oleva iltalaukku klipsuista. Tosi kaunis työ ja hän kertoo jo käyttäneensäkin sitä.


Nostalgiset työt, kierrätyskin ovat Sirpasta oikein kivoja. Tähän kuulunee myös aivan upeat keramiikkalasit, joita hän valmisti erilaisia, kolpakoita, viinilaseja jne. Tyyliltään nostalgisen rouheita. 
Sirpa kertoo, että on kovin tykästynyt keramiikkaan ja aikoo jatkaa.


Kangaspuilla hän on tehnyt paljon allaolevassa kuvassa näkyviä poppanaliinoja. Malli on perinteinen ja kaunis, ja pidetty.  Myös pellavasta hän on kutonut pyyhkeitä, liinoja. Villashaalit olivat hyvin suosittuja myös.Sirpa harrastaa liikuntaa, puutarhanhoitoa ja voidaan sanoa myös, että Lappia, sillä perheensä kanssa heillä on tapana käydä Lapissa useita kertoja vuodessa. Myös sienestys, marjastus ja luonnossa liikkuminen ovat hänelle mieluisia. 

Nyt voidaa hyvin sanoa, että Sirpa on todellinen himokäsityöntekijä ja monipuolinen ammattilainen. Hän sanoo, että olohuoneen pöydällä on aina joku työ valmiina odottamassa tekijäänsä. Samalla hän kertoo, että kivaa, että kädentaidot jatkuvat perheessä, koska vanhin poika harrastaa autojen rakentamista ja valmistaa itse niihin osia. 

Oli kiva tavata Sirpa ja kiitos tästä juttuhetkestä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti