torstai 26. kesäkuuta 2014

Käsityöntaitaja EIJA, osa no. 10

Käsityöntaitajista esittelyvuorossa on Eija (s. 1956).


Eija on tullut Läyliäisten käsityöntaitajat ry:hyn ja Puoti Poikettavan toimintaan mukaan v. 2005. 


Eija kertoo, ettei ole saanut mitään varsinaista koulutusta käsitöihin, mutta kotona heillä tehtiin aina käsitöitä. Äitinsä on ollut taitava käsityöihminen ja myös kaksi sisartaan, jotka myöskin ovat toiminnassamme mukana, ovat käsityöntaitajia. Eija muistaa miten lapsuudesta jäi mieleen saksien ääni pöytää vasten, kun kangasta leikattiin. 

Ensimmäiset käsityönsä Eija teki kansakoulussa, ja nekin huonolla menestyksellä, sanoo hän. Huonoista materiaaleista yritettiin saada kelpoa jälkeä ja kun se ei onnistunut, kotonakin hieman ihmeteltiin, mikä on, kun sisaret ja äiti ovat huipputaitavia ja Eija vaan ei osaa. Eija sanoo, että hieman siinä innostus katosi koko hommaan.


Parikymppisenä se sitten iski: käsityöinnostus. Ja parasta käsitöissä onkin näprääminen tarkkoine yksityiskohtineen, ja että voi itse kehitellä omia malleja ja antaa materiaalien sekoittua mielikuvituksen mukaisesti. Eijan mielestä käsitöiden ihanuus on juuri tuossa vapaudessa käyttää monia erilaisuuksia, mutta jos ihan pakko olisi valita se mieluisin alue, niin ristipistotyöt ja virkkaus olisivat ne Eijan lempparit. 


Eija on myös ahkera Martta. Martta-toiminnassa hän aloitti jo v. 1991 ja sisarensa Kaija Mikkolan perustaman Maakylän Martat ry:n puheenjohtajana Eija on toiminut 8 v. 


Muita harrastuksia Eijalla on puutarha, sekä marjastus ja sienestys. Ja tietysti hyötyliikunta  kuuluu myös harrastuksiin.


Lopuksi Eija kertoo perheen sisäpiirijutun nenälämmittimestä: "Olin pienenä virkannut patalappua ja suurella vaivalla saanut n. 5cm suikaleen aikaiseksi. Oli talvi ja ulkona leikkiessäni nenäsi paleli, silloin keksin. Menin sisään ja pyysin äidiltä pätkän kumilankaa. Patalapusta lanka poikki ja kumppari päihin kiinni. Sitten vaan nenän kohdalle lämmikkeeksi ja takaisin ulos." 
Eija sanoo, että tänä päivänä sisarukset jaksavat tasaisin väliajoin muistutella nenänlämmittimestä!

Kuvat ovat Eijan tekemistä töistä.

Kiitos Eija!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti