maanantai 21. huhtikuuta 2014

Käsityöntaitaja INKERI, osa 8

Läyliäisten käsityöntaitajat ry on yhdistyksemme ja harrastuksemme. Käsityöntaitaja-sarjassa on esitelty 7 jäsentä ja nyt vuorossa on Inkeri.

Inkeri (s. 1957) on yhdistyksemme perustajajäseniä. Yhdistyksemme ja Puoti Poikettavahan perustettiin v. 2001 muutaman käsityöntaitajan toimesta. Toiminta on jatkunut aktiivisena ja täysin talkoovoimin.                

Tapaamme Inkerin kanssa tähän juttuhetkeemme kovassa hulinassa puodin Pääsiäistapahtumassa. Istahdimme keittiön pöydän ääreen ison karkkipussin eteen ja Inkeri kertoi himoharrastuksestaan: kutomisesta. Ei siis neulomisesta, vaan kutomisesta.Hän kertoo, että jo lapsena hän innostui kutomisesta äidin ja mummun opastuksella. Koulunsa aloittaessaan pienen kylän kylä-koulussa (oppilaita oli koulussa n. 20 ja sittemmin suljettu) Inkeri oli jo täydellinen himokutoja. Tämä tuli ilmi, kun koulukaverinsa Eila sanoi, että Inkerillä oli aina kudin mukana.


Inkeri muistelee, että myös vaatteita tehtiin paljon siihen aikaan. Ja varsinkin jos mieli hieman omintakeisia malleja, oli tehtävä itse. Kaupoistakaan ei saanut.

Opiskellessaan esin sairaanhoitajaksi ja sen jälkeen kasvatustieteiden maisteriksi kutominen oli aina mukana. Opettajan työn vastapainoksi kutominen on rentouttavaa ja mukavaa puuhaa ja työmatkat Helsinkiin bussissa kuluvat mukavasti neuleen parissa. 


Inkerillä on myös blogi. Ylläoleva kuva samoin kuin seuraavat kaksi kuvaan on poimittu Inkerin blogista 

http://langasta.blogspot.fi/


Kysyn, kuinka paljon lankaa häneltä kuluu vuoden aikana. Vastaus on n. 20-30 kg. Jos laitan tuon määrän lankaa yhteen kasaan, se on kyllä melkoinen! Inkeri kertoo, että n. 5 tuntia häneltä kuluu perussukkaparin tekemiseen. Uskomaton kutoja!

Inkerin 16-vuotias tytär kutoo myös, joten kädentaito on siirtynyt seuraavalle polvelle. Tytär ehtii vain vähemmän kutomaan, mutta teki hän jo 13 vuotiaana palmikkoneuleiset sukat ihan ensimmäisenä sukantekotyönään.


Lopuksi Inkeri sanoo, että hänellä on toive: että vanhanakin voisi kutoa ja kutoa paljon.

Kiitos Inkeri, oli kiva rupatella!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti