keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Käsityöntaitaja KAIJA, osa 7

Käsityöntaitajia Läyliäisten käsityöntaitajat ry:stä on esitelty kuusi ja nyt on vuorossa Kaija, seitsemäntenä.


 
Kaija on syntynyt 1949. Käsityöinnostuksensa hän kertoo saaneensa kotoa, sillä äitinsä oli taitava käsistään. Ompeli viidelle lapselleen vaatteita ja myös ulkopuolisillekin. Tuohon aikaan 50-luvulla oli hyvin tavallista, että perheissä naisväki teki paljon käsitöitä ja ompeli vaatteita kaiken muun ohella. Elettiinhän pulavuosien jälkeistä aikaa.
 
 
 16 vuotiaana v. 1966 Kaija kävi kotiteollisuuskoulun Lopella. Nykysin koulun paikalla toimii autoliike-korjaamo. Sittemmin Kaijan tie vei yhdeksäksi vuodeksi Belgiaan motorcrossin maailmanmestarimiehensä Heikin matkassa.

 
Perhe palasi Suomeen ja asettui Jalaistuksen tilalle n. 32 vuotta sitten. Energiapakkaus Kaija ei vaan harrastanut käsitöiden tekemistä, vaan hän perusti Maakylän Martat 1985. Martoissa hän toimii yhtenä kantavana voimana edelleen.

 
Tilan töiden lisäksi, Marttojen aktiivijäsenenä hän tuli mukaan myös Puoti Poikettavaan n. 10 vuotta sitten. Käsityöntaitajien hallituksessa hän on toiminut usean vuoden ajan.
 
Puodin näyteikkunoiden somistus on kuulunut Kaijalle yhteisesti Ritvan kanssa. Somistukset saivatkin ansaitsemaansa huomiota vuonna 2012, kun Puodin jouluikkunat palkittiin parhaana somistuksena.

 
Kaija kertoo, että jo liki 30 vuotta jatkunut posliininmaalausharrastus on nyt hieman jäämässä. Osaksi tähän vaikuttaa se niin monelle maalarille tuttu asia: kaapit ja varastot ovat täynnä ja osaksi ajankin puute.
 
Kysymykseen, mikä käsityönala olisi hänestä kaikkein kivointa, tulee vastaus: kangaspuilla kutominen. Tämä kiinnostus on hyvinkin ajankohtainen, koska Kaija on aloittanut kansalaisopiston kudontapiirissä tänä syksynä. Toinen mieleinen olisi tilkkutyöt. Aikaa ei tahdo riittää enää siihen, sanoo Kaija.
 
 
KIITOS Kaija!
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti