sunnuntai 18. elokuuta 2013

Käsityöntaitaja Susanna, osa 6

Sarjassamme käsityöntaitajia yhdistyksestämme esittelyvuorossa kuudentena on Susanna.

 
Susanna syntyi 1968 Espoossa. Hän kertoo, kuinka aina haaveili maallemuutosta ja lampurina olosta. Vaikkapa saaristossa. Noin kuusi vuotta sitten haave toteutui ja hän muutti tyttärensä Merin kanssa maalle, Joentaan kylään Läyliäisten naapuriin. Punaiseen taloon metsän reunaan ja 8 lampaan ja 2 kissan onnelliseksi omistajaksi. Lampaat ovat Suomenlampaita ja tulossa on myös Kainuunharmas-rotuinen lisäys katraaseen.
 
 
 
 
Susannan äitikin saatiin houkuteltua muuttamaan perässä ja nyt  naiset viihtyvät hyvin. Susanna sanookin, ettei paremmin voisi viihtyä kuin nyt.
 

 
Jo lapsena alle 10 vuotiaana Susanna kiinnostui puikoista ja langoista. Sai kun saikin silmukoita puikolle, joita kutoi lankakerän loppuun asti, purki pois, ja taas kutoi. Tämä enteili nykyistä, sillä Susanna opetteli käsittelemään lampaidensa villat, opetteli keritsemisen, karstaamisen ja kehräämisen. Ja kutoo langoista ihania lapasia, sukkia, jopa laukkuja, huiveja ja vaikka mitä. Täydellistä luomua ja luonnonmateriaalia.

 
Kuvan huivi on käsin kehrättyä karitsan villaa. Tosi upeaa, pehmeää villaa. Hieman vielä rasvaistakin. Susanna kertoo saaneensa tämän langan ystävättäreltään.

 
Myös kaupan langat ovat kovasti käytössä tällä sukkien ja tumppujen tekijällä. Susanna kertoo, ettei ennen osannut edes kutomisohjeita lukea. Opetteli senkin taidon vasta aikuisiällä. Ennen kutoi kaiken oman pään mukaan.

 
Huovutettuja ihania saippuoita, jotka myös puhdasta luomua.
 
Tämä itseoppinut käsityöntaitaja ja lampaiden kasvattaja on energiapakkaus. Kaikki hoituu varsinaisen palkkatyön ohella, vaikka työmatkaakin kertyy melkoiset kilometrit päivittäin. Lisäksi muitakin harrastuksia hänellä on mm. Martta-toiminta, leipominen ja ruoanlaitto, sienestys, marjastus jne. Hän on myös esiintynyt työnäytöksissä kyläpäivillä.
 
 
 
Lisää Susanna kertoo omassa blogissaan: http://susienlampaat.blogspot.fi´
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti