torstai 14. maaliskuuta 2013

Käsityöntaitaja Mirja, OSA 2

Käsityöntaitajasarjassa toisena esittelemme Mirjan.

Mirja on Läyliäisten Käsityöntaitajat ry:n väistyvä puheenjohtaja, jonka kuusivuotiskausi  (2007-2013) puheenjohtajana päättyy huomenna pidettävään vuosikokoukseen.

 
Mirja syntyi  67 vuotta sitten Lopella käsityöntaitajien perheeseen. Isoäiti kutoi paljon sukkia ja äiti on taitava mm. kirjonnassa. Mirja kertoo kuinka vanhempi sisarensa oli aloittanut ryijyn teon kangaspuissa ja oltuaan poissa kotoa päivän, Mirja oli kutonut ryijyn valmiiksi, vaikkei jalat yltäneetkään polkusille. Ikää hänellä tuolloin oli viisi vuotta. Ryijy on hänellä vieläkin muistona.
 
Samassa taloudessa asuivat naiset tekivät kaiken itse. Kudottiin verhot, matot, pöytäliinat, pyyhkeet. Kasvatettiin pellavat. Kouluun mennessään Mirja kertoo joskus opettaneensa opettajaakin, kun oli jo oppinut monia käsitöitä tekemään kotonaan.

Isänsäkin oli taitava käsistään. Hän teki mm. huonekalut itserakentamaansa taloon itse.


Tulppaanisukista on tullut Mirjalle tavaramerkki. Hän laskeskeli, että niitä on tullut kudottua 10 vuotta ja useita kymmeniä pareja vuodessa. Muitakin sukkia mm. nk. monosukkia Mirja on tehnyt. Myös hyväntekeväisyyteen on mennyt monta lämpimää sukkaparia.

Mirja on varsinainen yhdistysnainen. Monien eri yhdistysten aktivisti, kuten kyläyhdistyksessä yli 10 vuotta, Martoissa liki 30v, Käsityöntaitajissakin perustajajäsen ja puheenjohtajana yli 10v. Tässä vain muutama mainittuna.


Sateenkaarihuivi on Mirjan viimeisien vuosien hittituote. Näitä on syntynyt monissa eri väreissä ja monet ovat saaneet mieluisena lahjana aina ulkomaille asti.

Kulttuurin suurkuluttajakin energiapakkaus Mirja on. Teatteri, ja varsinkin konsertit ovat todella mieluisia. Haastatteluhetkelläkin hänellä oli jo tiedossa kaksikin matkaa lähikaupunkeihin musiikkia kuuntelemaan.

 
Isoäidin neliöitäkin Mirja on virkannut. Parisängyn peiton, muutaman keinun peiton ja tyynyn verran.
Marttojen nimissäkin näitä neliöitä virkattiin.
 
 
Viime jouluksi valmistui moderneja himmeleitä. Ja kynttilöitä.
 
Mirja kertoo vielä, että hän on tehnyt kangaspuissa 5 isoa ryijyä, mm. kahdelle pojalleen omat. Nukkamattoja useita. Tekipä hän Alavuden kansallispuvunkin alusta loppuun itse.
 
Kiitos Mirja haastattelusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti