tiistai 12. helmikuuta 2013

Käsityöntaitaja Lahja, OSA 1

Aloitamme uuden sarjan ja esittelemme Läyliäisten Käsityöntaitajat ry:n  taitajia, jäseniä.

Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Lahjan, 82 v.

 
Kuvassa syntymässä laudeliinoja.


Tavatessamme, Lahja kertoo syntyneensä v. 1930 Punkalaitumella. Sitten mutkien kautta avioiduttuaan kirjeenvaihtokaverinsa kanssa muutti Lopelle v. 1953. Samoilla paikoilla Lahja asustaa edelleen päättyvän tien päässä, kauniin lammen rannalla.

Lahja sanoo, ettei ole yhtään verhoa ostanut taloonsa, vaan kaikki on itse kudottu. Ja totta on kauniit verhot joka huoneessa. Pöydillä myös upeita pellavaliinoja. Joka puolella näkyy emännän käden jälkiä. On virkattuna verhoja, liinoja. Askarreltuja koristeita.

 
Kuultokuvista keskellä Lopen kirkko, mikä on ollut hyvin toivottu ja haluttu lahja. Mallit useimmiten ovat myös Lahjan omia tai ainakin sopivaksi kangaspuihin itse sovitettuja.
 
Nuorempana perhe, huusholli, karja, kanala, viljelykset veivät suuren ajan käsitöiltä, mutta v. 1978 kansalaisopistossa opittu kuultokuvien ja pellavaliinojen kutominen veivät mennessään. Lahja kertoo, kuinka he opistossa itse kasvattivat pellavat, tekivät langoiksi kehräämällä ja lopuksi kutoivat kauniiksi töiksi.
Ja tässä oli syttynyt kipinä kuultokudosten tekoon ja niitä tulee jatkuvalla vauhdilla edelleen.
 

 
Lahjan kuultokudokset ovat todella olleet Puoti Poikettavassa myyntisuosikkeja. Mallit ovat usein myös kotikuntaamme liittyviä tai kukkia, kansallisperinteisiä jne.
 
 
Lopuksi kuva Lahjan aarteesta. Kuvan ryijy on n. 100v vanha ja sen on kutonut Lahjan (82 v) äiti. Langat kasvivärjättyjä, mutta kuvassa hieman muuntuneita. Aivan upea ryijy.
 
Lahjan kauniissa kodissa on paljon vanhoja käsitöihin liittyviä esineitä ja myös Lahjan omaan elämään liittyviä muistoja.
 
Kiitos Lahja, että saimme vierailla luonasi.
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti